Categoria: Sense categoria

Educació sexual i drets sociodigitals: nous temes pel claustre

El darrer 9 de març vam celebrar la primera trobada de claustre de l’any a l’Espai Jove la Fontana (Barcelona) amb la participació d’una trentena de formadores. El matí vam fer dues formacions simultànies sobre temàtiques d’actualitat però relativament noves pel claustre: educació sexual i drets sociodigitals.

La cooperativa Aplaer va encarregar-se de dinamitzar la formació sobre sexualitat infantil. Per començar, van conceptualitzar la sexologia per poder aprofundir en els àmbits de la sexuació, la sexualitat i l’eròtica. Després van oferir un viatge per diferents edats, presentant diferents activitats, recursos i eines pràctiques per treballar la sexualitat amb infants i adolescents.

En paral·lel, la Fundació Ferrer i Guàrdia va encarregar-se de la formació sobre drets sociodigitals. Després d’explicar la bretxa digital i les desigualtats que hi ha al darrere, van presentar els drets i la ciutadania digital. L’enfocament interseccional de la formació va permetre prendre consciència dels biaixos i les exclusions que es donen per motiu socioeconòmic, de gènere i d’edat, entre d’altres; així com de la falsa neutralitat de la incorporació i/o prohibició de tecnologies en contextos educatius.

Celebrem poder fer formació sobre temes tan rellevants avui en dia, acostant-los al claustre de formadores de l’Escola. I sobretot, poder-ho fer de la mà d’entitats sòcies – la Fundació Ferrer i Guàrdia – o a través d’experiències d’intercooperació – amb la cooperativa Aplaer.

El jovent de Mataró participa dels nostres tallers sobre comunicació empàtica i assertiva orientada al debat

Hem realitzat un total de 14 tallers a diferents grups de 4t d’ESO dels instituts de Mataró Cinc Sènies, Valldemia, Damià Campeny i Thos i Codina.

De quina manera ens comuniquem amb les persones amb qui col·laborem o treballem? Com encarem un debat o una conversa sobre un tema delicat? Com argumentem i donem la nostra opinió de manera constructiva i sense incomodar a qui ens està escoltant?

Aquestes són algunes de les preguntes sobre les quals hem estat treballant durant l’últim mes amb l’alumnat de 4t d’ESO dels instituts de Mataró, en el marc del Fòrum de Joves de Mataró. És una iniciativa promoguda des del Centre de Recursos Pedagògics de Mataró del Departament d’Educació per iniciar un camí a través del qual els joves de la ciutat puguin fer sentir la seva veu de manera participativa, social i democràtica.

Amb aquest objectiu, els centres de Secundària de Mataró han posat en marxa una sèrie d’actuacions des de l’aula, entre les quals els tallers sobre comunicació empàtica i assertiva orientada al debat que hem ofert des de l’Escola Lliure el Sol per promoure la consciència i la participació ciutadana entre l’alumnat.

Durant els tallers:

  • han treballat el desenvolupament cooperatiu d’arguments per donar opinions constructives davant un tema socialment controvertit;
  • han conegut i desenvolupat diverses dinàmiques vivencials per provocar la coneixença i fomentar la comunicació i el diàleg entre l’alumnat;
  • hem promogut espais de treball en grup i d’intercanvi d’experiències amb els coneixements que ha aportat el mateix alumnat;
  • han descobert i aplicat algunes tècniques perquè les converses i els debats es vehiculin a través d’un diàleg fluid i constructiu, així com de la comunicació no violenta i, per tant, aconseguir una escolta activa i assertiva.

Des de l’Escola, estem molt contentes de poder haver acompanyat aquestes formacions i molt satisfetes perquè, sense dubte, han estat grups amb molta iniciativa i han esdevingut les protagonistes de les sessions participant de pràctiques de debat molt enriquidores.

Un 2023-2024 per consolidar relacions entre el lleure i la Justícia Global

El projecte «Enfortim Vincles» fa un any que està en marxa i totes les accions que se’n deriven estan fomentant connexions entre l’Educació per a la Justícia Global i l’educació en el lleure que promovem des de l’Escola

Per si no ho recordàvem…

Durant 2023 i 2024 des de l’Escola Lliure El Sol, conjuntament amb Creart, impulsem el projecte «Enfortim Vincles», finançat per la Diputació de Barcelona. Aquest projecte té tres eixos d’actuació principals: la consolidació de la proposta educativa de l’EpJG a l’Escola Lliure El Sol, la promoció d’aquesta mirada al cooperativisme educatiu i també a l’associacionisme educatiu mitjançant formació a entitats sòcies.

Què hem fet fins ara?

L’any 2023 vam posar el focus en treballar aquest paradigma a l’Escola. A través de revisar les deu guies d’àmbit temàtic amb aquesta perspectiva i l’elaboració d’una onzena guia, vam garantir que el discurs de l’Escola estigués tenyit de Justícia Global. A més a més, aquesta revisió política la vam acompanyar d’espais formatius per al Claustre i els Equips Estables. D’aquests, en destaquem el monogràfic «Ens fem nostra la Justícia Global?», dinamitzat per Creart. Finalment, vam publicar un seguit de dinàmiques per treballar l’Educació per a la Justícia Global a la sessió als cursos de Monitores i Directores de Lleure.

També vam dedicar el 2023 a coordinar-nos amb diferents cooperatives de lleure per tal de conèixer quines necessitats tenien en relació a l’Educació per a la Justícia Global i oferint formació a aquelles que ho volguessin. A més, també vam fer una diagnosi amb elles per tenir idees de com encarar el paquet de recursos pedagògics, que compta amb un centre d’interès i un seguit de dinàmiques que treballen els diferents eixos de l’Educació per a la Justícia Global.

I aquest 2024, què estem fent?

Aquest 2024 estem desenvolupant el recurs pedagògic, que publicarem durant els propers mesos. A més, seguim oferint formacions a les cooperatives educatives que la demanin, així com també estem realitzant  sessions d’Ideari amb perspectiva d’Educació per a la Justícia Global a alguns cursos de Monitores de Lleure.

Aquest any també ens centrem en la pota de l’associacionisme educatiu: estem planificant com incorporar aquest paradigma als cursos d’estiu Marta Mata, seguint el fil pedagògic formatiu de l’any passat amb les formadores del Claustre. Així mateix, estem fent formació específica d’Educació per a la Justícia Global a les entitats sòcies.

Encara ens queden molts mesos per seguir inundant l’Escola de Justícia Global: Creiem fermament que ampliar la visió de les lluites i veure que totes estan interconnectades és el camí per a una acció educativa transformadora.

Seguim impulsant les Cooperatives d’alumnes

Després dels primers 6 mesos de L’ESSpurna, ja hem aconseguit que més de 100 cooperatives d’alumnes participin en el programa educatiu d’impuls al cooperativisme. Amb L’ESSpurna sensibilitzem i divulguem el model d’emprenedoria cooperativa entre l’alumnat dels centres educatius al llarg del curs 2023-2024. Per fer-ho, acompanyem el professorat i animem l’alumnat a formar cooperatives on treballem la participació, el treball en equip i els valors cooperatius.

El programa en xifres

De les 108 cooperatives inscrites en el programa, n’hi ha 28 que ja existien anteriorment i a les quals els fem un acompanyament centrat en la seva consolidació. La resta de cooperatives, 80, s’han creat en el marc del programa.

Totes aquestes cooperatives formen part dels 57 centres educatius que han estat adherits al programa durant aquest curs 2023/2024. Estan dividits entre 9 centres de les terres de Ponent, 8 de les comarques tarragonines, 10 de les comarques gironines i el Maresme, 15 del Vallès i la Catalunya Central i 15 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Des de l’Escola Lliure el Sol concretament estem acompanyant les 42 cooperatives de Barcelona repartides entre els 15 centres situats a 5 districtes de la ciutat de Barcelona, i a municipis com Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels i Corbera de Llobregat.

Acompanyament en la creació de la cooperativa

L’acompanyament que proporcionem comença amb una formació per al professorat i per a l’alumnat, en la qual s’expliquen les bases de l’economia social i solidària (ESS). A més, també es presenten les diferents opcions de cooperatives possibles i es plantegen les bases per a la primera presa de decisions, que comporta la constitució de la cooperativa. D’altra banda, el programa contempla sessions puntuals de treball directament amb l’alumnat. A partir d’aquí, s’acompanya el professorat a seguir-ho treballant amb l’alumnat.

El cooperativisme prospera entre el jovent

El cooperativisme a les aules està en auge, com ho demostra un estudi de la Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social (CEPES), on s’afirma que durant l’últim any hi ha hagut un augment del 55% d’oferta formativa universitària en ESS. A més, s’han començat a realitzar actes temàtics, com la Fira de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya, que AlumnesCoop va celebrar a finals del 2023 a Barcelona i que va reunir a més de 250 assistents.

Des de l’Escola Lliure el Sol ho celebrem i agafem empenta per continuar posant totes les nostres energies en aquest programa promogut per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, en el qual intercooperem amb Doble Via, Lleure Quàlia, Combinats i +Educació.

Podeu llegir la noticia completa publicada al Jornal i redactada per Damià Torruella Duran aquí.

Podeu llegir la noticia completa publicada al Jornal i redactada per Damià Torruella Duran aquí.

La 1ª AGO de 2024 de la cooperativa, tot un èxit!

L’1 de febrer a l’Escola vam celebrar l’Assemblea General Ordinària de la cooperativa. Sí, aquell espai tan definit i protocol·lari on s’aproven, o no, una sèrie de documents i després tothom se’n va cap a casa… Exactament aquest, però no ben bé. I us expliquem per què.

Un espai necessari per continuar transformant

A l’Escola aquest és l‘espai de trobada de les diferents veus que conformen el projecte, cosa que no passa sovint i sempre que passa és molt enriquidor. Allà hi érem les entitats membres (sòcies de serveis), les formadores més implicades (sòcies col·laboradores) i algunes treballadores (sòcies de treball); cadascuna aportant el seu punt de vista.

En aquesta assemblea vam presentar la memòria anual de 2023. Un any complex a l’Escola, que s’ha suat, però que l’hem tirat endavant. I ara, fent memòria valorem totes les passes fetes i millores introduïdes al projecte durant els darrers dotze mesos. L’equip ha canviat molt en aquest temps i no hem aconseguit fer tota la formació que volíem, però s’han fet canvis en l’estructura del claustre, s’han desenvolupat noves guies i catàlegs i moltes altres novetats que fan que continuï sent un projecte viu, dinàmic i transformador!

Encetem el 2024 amb il·lusió

Una vegada tancat el 2023 – a l’espera del tancament econòmic en el qual estem treballant – vam obrir la carpeta del 2024; i, per tant, el moment de compartir les il·lusions i els reptes que tenim per aquest any. A l’Escola sempre ens agrada somiar i en volem més. A banda d’aconseguir fer tota la formació que ens proposem, enguany estarà marcat per desenvolupar nous formats de formació a nous públics, desenvolupar el pla d’igualtat de l’Escola, continuar fent millores a l’estructura del claustre de formadores i impulsar la formació per a treballadores d’entitats i cooperatives, entre les accions més destacades.

Seguidament, per allò de què no només siguin votacions i que volem prendre’ns seriosament això de la participació, vam obrir un debat sobre què vol dir ser sòcia de la cooperativa. Sòcies col·laboradores, per una banda, i sòcies de serveis, per l’altra, van compartir durant una bona estona què ens aporta formar part d’aquesta cooperativa de serveis de formació, de quina manera ens impliquem i què li demanen al projecte. Va ser molt interessant! Tant, que eren les 20h d’un dia entre setmana i vam haver de tallar la conversa per poder gaudir i compartir d’una estona més informal i distesa, a tall de tancament (que això del cooperativisme va de treballar en equip i és important conèixer les persones amb qui comparteixes el projecte).

Som Escola, som cooperativa, som xarxa

En definitiva, aquesta 1ª AGO de 2024 ens ha servit per abordar els punts que marcava l’ordre del dia i fer les votacions pertinents per prendre acords, però, sobretot, per tornar a constatar que l’Escola lliure el Sol, a més d’una cooperativa de serveis i d’una escola de formació, som un espai d’intercooperacio i de participació. Compartir el projecte; contrastar-lo amb diferents veus i des de diverses mirades; enriquir-lo amb aportacions d’última hora; debatre sobre l’essència d’un projecte tan singular… Tot això és el que fa que valorem aquesta Assemblea com un dels petits grans èxits d’aquest avançat inici d’any.

Ara toca arremangar-nos i posar fil a l’agulla per fer realitat tot allò que volem que passi aquest 2024!

Ensenyem el cor! Balanç Social 2023

Des de la comissió de Balanç Social de la XES ens han tornat a atorgar el segell de Balanç Social! En poques paraules, el Balanç Social és una eina de rendició de comptes i mesura d’impacte social, ambiental i de bon govern, segons els estàndards ètics de l’Economia Solidària i el Mercat Social. Avalua de forma sistemàtica, objectiva i periòdica diferents eixos, com el funcionament econòmic i la política de lucre, l’equitat i la democràcia interna i el compromís social i la cooperació.

Us ho volem fer saber com a exercici de transparència (reflectir com estem i on podem millorar), però també perquè pugueu posar en valor la tasca que fem i la qualitat dels serveis que oferim.

L’Equitat Menstrual s’endinsa a l’Escola

Des de l’Escola hem participat en la promoció de l’educació menstrual en l’àmbit de l’educació en el lleure

Aquesta tardor hem elaborat un vídeo i dues infografies per apropar el concepte d’equitat menstrual a l’àmbit del lleure. Aquests materials s’han obtingut adaptant els continguts de la Guia per al coneixement sobre la menstruació. Equitat Menstrual a la realitat dels nostres espais educatius.

L’equitat menstrual pretén visibilitzar i evidenciar el cicle menstrual en la quotidianitat, així com oferir la informació necessària perquè cadascú pugui decidir com gestionar el propi cicle. També pretén erradicar les desigualtats en relació amb l’accés als productes del cicle, i lluitar per una educació sobre el propi cos i la salut sexual i reproductiva des d’una perspectiva de drets.

Per aproximar aquestes idees a la tasca educativa del lleure, hem plantejat reflexions al voltant de diverses situacions: la disponibilitat de mètodes de recollida de sagnat a les nostres entitats, la presència del cicle menstrual al nostre dia a dia i a les activitats, l’adaptació dels lavabos per fer una bona gestió de la menstruació i d’altres. A més, hem fet un recull d’activistes sobre educació sexual feminista i educació menstrual a xarxes, així com dinàmiques per treballar el cicle i recomanacions de contes i llibres.

Donar importància al cicle menstrual i defensar la salut sexual i reproductiva és bàsic per construir societats més feministes. Des de l’Escola tenim clar que volem posar-hi el nostre granet de sorra. Us hi sumeu? Doncs estigueu atentes a les nostres xarxes perquè ben aviat compartirem tots els materials!

Noves incorporacions al claustre de formadores!

El programa Anselm Clavé

Els dies 20, 21, 27 i 28 de novembre han tingut lloc les primeres sessions del curs Anselm Clavé Acollida, que té com a objectiu incorporar formadores al claustre de formadores de l’Escola Lliure el Sol. Aquest curs forma part d’un dels programes del Pla de Formació – el programa Anselm Clavé – a través del qual fem formació a formadores. En aquest curs concret, capacitem persones interessades en la formació perquè puguin convertir-se en membres del claustre i les acompanyem en les primeres passes a la cooperativa.

Els perfil de les noves formadores

Enguany hi han participat 24 persones amb perfils ben diversos. Moltes són membres d’entitats sòcies (Esplac, Acció Escolta i Casals de Joves) o tenen algun vincle amb l’associacionisme educatiu. D’altres compten amb una trajectòria en l’ESS i el cooperativisme, o bé col·lectius activistes. I totes elles tenen experiència impartint formació i/o expertesa en els àmbits temàtics sobre els quals fem formació.

Primer: la coneixença

Les dues primeres sessions del curs van anar a càrrec d’en Raimon Carreras i en Miquel Martorell, socis de treball i membres de l’equip tècnic de l’Escola. Es va fer una presentació de la cooperativa i de les entitats sòcies de serveis, així com del catàleg de formacions, dels 10 àmbits temàtics i dels 4 d’especialització, de les modalitats de formació, etc. Alhora, es van treballar competències de les formadores, compartint les pors i les il·lusions, i reflexionant col·lectivament sobre les eines comunicatives, organitzatives i relacionals necessàries per fer formació.

Segon: la formació com a garantia de transformació

En la tercera sessió, a càrrec del formador Fermín Rodríguez, es va aprofundir en les eines metodològiques. Es van compartir estratègies per dissenyar una formació, posant la mirada en qüestions pedagògiques com els continguts, la dinamització, la gestió del temps, etc. A la quarta sessió, la Comissió de Protocol de l’Escola, representada per la Júlia Sanuy i l’Ariadna Iranzo, va presentar el protocol de prevenció i abordatge de les violències masclistes de l’Escola i va donar eines per prevenir i identificar aquestes violències en espais formatius.

Properes passes

Les pròximes setmanes seguirem fent passes per incorporar aquestes 24 persones al claustre. Totes elles hauran d’observar una sessió i fer una proposta de formació pròpia. Finalment, ens retrobarem el 15 de gener per compartir l’experiència i tancar el curs. Per a l’Escola és molt important comptar amb un claustre viu, actiu i format, que permeti garantir que tota la formació que fem incorpora valors del nostre ideari com el compromís, l’educació popular i el feminisme.

XIII Jornades de Lleure i Feminismes: del què al com
El passat 5 de novembre, vam celebrar les XIII Jornades de Lleure i Feminisme a l’Ateneu la Bòbila de Barcelona, on van participar una setantena de persones d’Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies i Esplais Catalans.

Les Jornades de Lleure i Feminismes són un espai de trobada entre l’associacionisme educatiu i el moviment feminista i LGBTIQ. Un espai de col·laboració que ens permet estendre discursos, teixir complicitats i intercanviar experiències. Enguany l’Ateneu la Bòbila ha acollit la tretzena edició d’aquestes jornades, organitzades per Esplais Catalans, Escoltes CatalansMinyons Escoltes i Guies i l’Escola Lliure El Sol.

Les jornades van arrencar a les 9:45 del matí amb una ponència d’obertura a càrrec de l’Àngela de Cúrcuma. La ponència es va centrar en el feminisme interseccional, destacant la importància de reconèixer les diverses opressions i privilegis que influeixen en les experiències individuals. Es va subratllar la necessitat de prendre consciència i evitar personalitzar les dinàmiques, així com la importància de parlar obertament sobre les opressions i de respectar les decisions de les persones afectades.

Una hora després, van començar els tallers del matí, els quals es van organitzar en tres eixos diferents. Al taller sobre “Feminisme antiracista i decolonial“, a càrrec de Florencia Brizuela, es va definir el feminisme decolonial, contextualitzant la lluita del col·lectiu en l’escenari actual i vam posar en comú eines per treballar-ho amb infants i joves.

Al taller “Com apropem relacions sanes a infants i joves amb perspectiva LGTBIQ+“, a càrrec del Col·lectiu l’Argelaga, es va parlar sobre com deixar de banda els referents tòxics i apropar-nos a models de relacions més respectuoses i inclusives, posant el plaer al centre de qualsevol vincle. Es va remarcar la importància de buscar referents en aquelles persones que construeixen relacions des de la dissidència i trobar eines de gestió emocional i comunicació que ens ajudin a crear espais més segurs per a totes les persones.

Simultàniament, al taller “Salut mental amb perspectiva feminista” a càrrec de Psicoopera, es va abordar la salut mental des d’una perspectiva feminista i anticolonialista, qüestionant alguns aspectes del paradigma actual de la psicologia. Les talleristes van destacar la importància de no estigmatitzar els problemes de salut mental, així com diferenciar entre parlar de trastorns i parlar de neurodivergències.

Acabats els tallers del matí, dues companyes properes a l’organització van preparar el dinar a l’Àgora de la Plaça Sóller. Després de compartir aquest àpat, Zoe i Enira van dinamitzar el recital de poesia, creant un espai molt íntim on els versos ens van transportar directament a les seves vivències i emocions.

A la tarda va arribar el moment de la segona ronda de tallers. Durant el taller “Feminisme en contextos islàmics“, a càrrec de Conciencia Feminista, es va analitzar de manera crítica el feminisme islàmic, un feminisme que intenta reinterpretar l’Islam per conciliar-lo amb els ideals occidentals i el feminisme. No obstant això, les formadores van advertir que no és un feminisme complet, perquè com totes les religions abrahàmiques l’islam té un origen patriarcal i reprodueix desigualtats.

Durant la tarda, també vam gaudir del taller “Trastorns de Conducta Alimentària: com podem prevenir-los i gestionar-los en l’àmbit del lleure?” a càrrec de Cinta Tort, on es van desmuntar mites relacionats amb els TCA i vam explorar accions preventives. Durant el taller es va destacar la importància de posar atenció en els senyals d’alarma i es va parlar sobre què fer quan hi ha sospites d’una mala relació amb el menjar.

Al mateix temps, va tenir lloc el taller “Plaer i desig: educació sexual i coneixença del propi cos amb perspectiva feminista” a càrrec de Sida Studi, on es va generar un espai d’anàlisi crítica respecte al model hegemònic de la sexualitat i es van facilitar eines pràctiques per acompanyar la sexualitat.

Per tancar les jornades, a les 19:00h ens vam dirigir a la Sala Polivalent de l’Ateneu. Allà, mitjançant l’eina del Mentimeter, es van recollir les impressions de les participants i es van explorar quines temàtiques voldrien abordar en futures edicions. L’anticapacitisme, la salut mental en infants i joves, l’abordatge del feminisme des de les masculinitats o com continuar aprofundint en el feminisme antiracista i decolonial són algunes de les temàtiques que van generar més interès. Amb tot, les XIII Jornades de Lleure i Feminismes han estat una oportunitat per a descobrir recursos i dinàmiques, així com noves referents, perspectives i mirades.

Gràcies a totes les participants, a l’organització i a les talleristes per haver fet les jornades possibles!

Ens especialitzem!

Des de fa un any, a l’Escola Lliure el Sol hem decidit especialitzar-nos en quatre dels deu àmbits temàtics sobre els quals fem formació: Feminismes, Economia social i solidària, Equips i Participació. Ho hem fet per aprofundir en temes que considerem estratègics i que volem treballar amb les entitats sòcies (Esplac, Acció Escolta, Casals de Joves, Incoop i la Fundació Ferrer i Guàrdia) i amb altres públics amb qui treballem. L’aposta també és un reflex de les experteses del claustre de formadores, garantia que la formació que oferim és de qualitat.

Fins ara, l’especialització s’ha traduït en diverses accions. Hem fet formació al claustre de formadores per capacitar-les per poder impartir sessions sobre aquests temes, així com per complementar els coneixements i eines que ja tenen. També hem procurat que les càpsules formatives que programem trimestralment s’emmarquin en alguns d’aquests àmbits: Fes anticapitalisme, passa’t a l’ESS; Violències masclistes; Gestió de conflictes; L’art de parlar en públic

No és casual tampoc que els acompanyaments que oferim a les entitats sòcies en gran manera siguin sobre els àmbits escollits, sobretot relacionats amb la creació de protocols d’agressions masclistes i amb la gestió d’equips de monis, caps i casaleres. Finalment, hem desenvolupat catàlegs específics per a tres dels quatre àmbits temàtics: Feminismes, Economia social i solidària i Equips.

Durant els pròxims mesos seguirem consolidant aquesta especialització. Volem que les nostres metodologies actives ens ajudin a fer arribar la formació transformadora i compromesa a cada cop més persones.

A continuació, podeu fer una ullada a alguns dels nostres catàlegs específics: