• Apostem per un mètode docent basat en la crítica
  racional,la proscripció dels apriorismes i dels dogmes
 • Som una escola militant, qualificada,
  generadora d'idees, eficient
 • Formem en l’educació popular
  per a fer camí amb l’escola
 • Donem valor a les associacions
  i a les cooperatives com a actors socials de progrés
 • Concebim la formació activa
  com a garantia de creixement i progressió personal
 • Innovem en la formació
  i l'acompanyament de les persones
 • Creiem que compartint
  coneixement, construïm ciutadania
 • Apostem pels principis de laïcitat,
  progrés, lliure examen i llibertat de càtedra
 • Creiem en el respecte
  al desenvolupament individual de l’aprenentatge
 • Creiem en la laïcitat
  com a expressió del relativisme de totes les idees
 • Apostem pel dret individual
  i col·lectiu al lliure examen de totes les qüestions
Participants del projecte

OBRINT ELS ULLS A LA COOPERACIÓ


Compartim la crònica de l'acte d'entrega del projecte En la Recerca pel Desenvolupament de premis que va tenir lloc el passat 5 de maig. Destaquem que l'autora d'aquesta crònica és la Laura Cercós, participant del projecte en la passada edició. 

Obrint els ulls a la cooperació

L’ACPP i l’Escola Lliure el Sol col·laboren un any més en “En la Recerca pel Desenvolupament” per acostar els joves al món de la cooperació.

Conèixer i entendre és el primer pas per a la transformació social. I és que romandre passius davant les injustícies és sinònim de desconèixer que el canvi és possible.

Precisament conscienciar és el que busca En la Recerca pel Desenvolupament, el programa conjunt entre l’ACPP i l’Escola Lliure el Sol que des de fa sis anys tutoritza els treballs de recerca d’aquells alumnes interessats en les temàtiques socials. Any rere any, el projecte aconsegueix despertar la inquietud dels joves que hi participen i dotar-los d’eines per contribuir a canviar allò que no els agrada. “El que volem és que els treballs no s’aguantin només en paper, sinó que tinguin continuïtat”, explicava el Rai, de l’Escola Lliure el Sol, en l’entrega de premis de la sisena edició del projecte.

El divendres 5 maig la salà Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona s’omplia d’exemples de com es pot millorar la nostra societat. A part dels participants del programa que optaven a viatjar al Marroc, a l’acte d’entrega de premis també hi van assistir diverses personalitats que des dels seus àmbits treballen per a canviar algunes realitats. Des de l’administració, tant en David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, com en Rafa Crespo, assessor de participació i ciutadania de l’Ajuntament de Badalona, van presentar com les polítiques socials i de cooperació poden ser una resposta a les problemàtiques socials de totes dues ciutats.  

Tot i així, darrere de qualsevol solució política sempre cal l’impuls i la força de les persones. Això es va fer evident amb la intervenció de l’Enric Canet, Director de Relacions Ciutadanes del Casal d’Infants del Raval. Canet va compartir l’exemple de com mitjançant petits gestos sumats a l’esforç de les persones d’un barri es pot aconseguir una experiència transformadora molt exitosa. El mateix objectiu persegueix el col·lectiu RUIDO Photo i així ho va explicar el fotoperiodista Edu Ponces. Aquesta organització té clar que les imatges potents i el periodisme compromès poden canviar alguna cosa.

Com deia Joan Maragall, “petites accions poden salvar la humanitat i poden salvar el nostre planeta”. Això ho tenen molt clar els participants d’En Recerca pel Desenvolupament i per això, per no deixar els treballs de recerca en una recerca morta, els participants d’enguany han començat la identificació d’un projecte d’educació en el lleure per dur a terme al Marroc, durant el viatge dels guanyadors d’aquesta VI edició. “Després d’acabar el treball, et dóna l’oportunitat de contribuir realment en la societat”, explicava el Joan, un de les participants.

Finalment, va arribar el moment d’entregar els premis als millors treballs de recerca del projecte. El tercer premi va ser pel Joan Muñoz i el seu treball de recerca sobre els transgènics i la fam al món. Com bé va explicar ell, el seu projecte va començar sent una “recerca científica, però es va acabar convertint en una recerca personal” de respostes sobre per què segueix persistint la fam al món i quin paper pot tenir la biotecnologia per solucionar-ho.

En segon lloc va quedar l’Eduardo de Miguel amb el seu treball sobre la construcció d’un generador elèctric per a països del sud. Tot i no haver aconseguit tot el que es plantejava en un principi, assegurava que aquest projecte li ha obert els ulls al món de la cooperació i que el canvi que perseguia amb el seu treball de recerca no ha fet més que començar.

El primer premi va ser per la Carolina Rovira, que va fer el treball de recerca  sobre la crisi de persones refugiades a Europa. Un treball immens en què va parlar amb refugiats arribats a Alemanya i que per sobre de tot ha suposat l’inici un viatge personal cap el coneixement de la major crisi humanitària dels últims temps.

Com la Carolina, l’Eduardo i el Joan, també la resta de participants d’aquesta edició i les anteriors han obert els ulls davant un món, el de la cooperació, que fins aleshores desconeixien. El projecte d’enguany, a més, no finalitza aquí. Encara queda esperar que els guanyadors tornin del viatge i comparteixin amb els companys tot el que han après. En realitat, però, aquesta experiència no finalitza mai, i En Recerca pel Desenvolupament no és més que el primer pas per deixar de romandre indiferents davant allò que ens envolta.

 

TORNA A L'INICI